↑ Åter till Projekt

Praktisk Ekonomi

Jag har skrivit ett lättsamt alster om praktisk ekonomi som har fått arbetsnamnet Mer månad än Pengar. Det är en humoristisk överlevnadsbok i ören och sekiner. Jag skulle vilja slutföra detta projekt med en driftig person som tycker om pedagogik och humoristisk ekonomi. Målgruppen är ekonomiskt undernärda mellan 18-35 år. Vid intresse hör av er till mattias@framgangsforetaget.se Nedan är bara kort förord samt citat och sen ett par exempel. 

Notice

Förord

Förvirrade människor tar SMS lån och kvider av finansiell tarmvred. En del äter gåslever fastän deras plånbok bara tillåter rödbetssoppa. Andra har noll förståelse hur den monetära klockan klämtar och vardagsekonomins hamsterhjul snurrar. Fogden gör utmätning. Barnen skriker. Vuxna ungdomar blir förvirrade av avbetalningsplaner och oranga kuvert. Folk får åka på behandlingshem för ekonomiskt undernärda. Pandemin Lyxfällus Ekonomikus breder ut sig. Skilsmässorna ökar eftersom äkta par inte vill snacka om sina inkomster och utgifter. Kaos i Edens lustgård är på intågande. Allt för att vi inte försöker förstå innebörden av kronor och ören.

Andra griper det sista halmstrået och betalar av höga krediter med högre krediter. Detta sker i den bästa av världar. Detta sker i ett samhälle där ingen behöver leva fattig om bara rätt åtgärder vidtas. Det finns få ursäkter att inte jobba strukturerat, lustfyllt och målmedvetet mot ett bättre personligt välstånd. Det är både roligt och enkelt. Denna korta bok visar med praktik och humor hur det går till. Ekonomiskt sinnade från A till B. Sätt igång. Nu på studs. Inga ursäkter godtages. .

Det är en utbred uppfattning att pengar är bara något som giriga institutioner och självutnämnda experter förstår sig på. Vi kunde inte vara längre ifrån sanningen. Privata finanser är inte något obegripligt hokuspokus som härstammar från främmande planeter utan handlar snarare om varseblivning och små förändringar i ett beteende.  Attityd och action är kanske de viktigaste hörnstenarna för ett ekonomiskt välmående.

Låt oss tillsammans göra en mindre resa i privatekonomins humoristiska och intressanta värld. Tokerier och Klokerier om Ekonomier gör att snack om sekiner  och prat om pengar blir levande och intressant. Detta i sin tur leder till mindre magsår och mer i plånboken. Således har det blivit hög tid att få bukt med denna erbarmliga och fullständigt onödiga ekonomiska härdsmälta som verkar drabba var och var annan. Nu kör vi.

Mattias Andersson

 

Notice

 Sagt om…

” kan verkligen sätta knorr på grisen. Jag blev lätt generad när jag insåg mina många egna ekonomiska snedsteg. Boken kom som en skänk från ovan. Det är dags för bot och bättring för egen del. Ja just det jag ska också gå på gymmet på måndag”… Fredrik Holm. Extrem skidåkare och porträttfotograf.

”Nu äntligen har jag en kanonläsning för våra tonårssöner”. Greger Josefsson. Slöjdlärare och fembarnsfar.

”Jag plockade upp den i en shop och följde slaviskt en handfull råden och tipsen och de pengar jag tjänade gick oavkortat till en dykutbildning i Mikronesien”. / Johny B Good. Systemarkitekt och Scuba Master på Blue Lagoon Kuriduridutt-Island.

”Boken  har gett mig en djup insikt. Jag har förstått att om jag äter billigare kan jag typ supa mer och sånt”. E von Handel. Nybliven Sturebratt.

”Författaren har med stilistiska medel lyckats förmedla ett budskap som de stora uber-ekonomerna inte kommer i närheten av. Jag har skrattat och tänkt om vartannat”.  Johanna Kalmarsson. Reseledare och clown.

”Det här var tamejfan den värsta smörja jag någonsin läst. Kitty-böckerna inkluderat”. Känd förläggare.

”Om jag gör X blir det Y. Hade nästan glömt bort att det blir ekonomiska konsekvenser av ett handlande. Tack för påminnelsen”. Maggan Svensdotter. Ägare av Café Svindyr.

”Tjäna 40 000:- på 12 veckor. Har jag vunnit på Lotto? Nej. Läst och följt de tankar och råd och anammat de enkla och konkreta tipsen. Grymt”.  Pelle 17 år.

”Jag tog mig en tänkare efter läst detta alster. Hittade ett jobb som gav mig dubbelt betalt. Så nu jobbar jag bara halvtid med samma inkomst. Den halvan av tiden jag tjänat in gör jag det jag vill på. Funkar kanon. Nästa steg är att hitta ett jobb som betalar fyra gånger så mycket i timmen för då behöver jag ju knappt jobba alls”. Johanna Artursson. Säljare. 

 

Warning!

Spola kröken

Om vi får tro fransmännen och viss vetenskap är ett glas vin bra för det mesta. Det stämmer säkert. Men för mycket av det goda leder till pannkaka och måndagsångest hela veckan lång. Det leder också till minnesluckor, både i hjärnbarken och på det personliga saldot. Låt oss statuera detta med ett räkneexempel. Säg att du drar i dig 3 ½ paket Marlboro Light och 10 öl per vecka. Låter kanske inte så märkvärdigt men i runda svängar handlar det om en veckokostnad på:

175:-

500:-

_______

675:-

För att få ut 675:- i handen måste tjäna omkring 1000:-. Med skrämmande enkel mattematik ser vi att det blir 52 000 per år.

”Nämen det kan det väl inte…jo tamejtusan det bli det ju.”  Om du har en månadslön på omkring 17 500:- innebär det bolmar och super upp 3 månadslöner eller 480 arbetstimmar.  Låt oss säga att du räknar på 10 år så blir det 30 månader eller 520 000:-. Tänka sig att kunna vara ledig 2 ½ år varje tioårsperiod. Fiffigt.

Skriv upp. Skriv Ner.

Människor gillar att skriva av sig i form av dagböcker, hemsidor och bloggar. Det berättas flitigt vad som hände förra helgen. Åsikter vädras och twittrandet är nästintill masshysteriskt. I de sociala mediernas tidevarv vet vi när närmaste kommunalråd gick på muggen och att det är poppis med miniigelkottar i handväskan. Mer sällan plitas det ner vart pengarna försvinner. Herr Debit och Fru Kredit verkar vara våra svurna ärkefiender. Låt oss ta itu med denna surdeg.

Notera vart dina hårt förvärvda sekiner tar vägen. Gör detta till en vana. Det är riktigt nyttigt att få en överblick när det gäller pengar och utgifter. Att sedan kartlägga olika utgiftsområden i grafer och staplar gör det hela intressant. Prova en vecka. En månad. Ett år. Resten av livet.

Det är märkbart vilken skillnad och förhållningssätt du får till dina egna utgifter när du ser vart de tar vägen. Det ger också en möjlighet för dig att välja vart du vill att pengarna ska försvinna. Om du sätter en penna bakom örat och har en hopvikt A4 i skjortfickan så bör du fixa denna biff.   Det finns faktiskt undersökningar som visar på att människor som går igenom sin ekonomi endast 15 minuter i månaden och i samband med lön och räkningar faktiskt sparar 25 000:- per år (du utvecklar ett positivt ekonomiskt beteende när du avsätter tiden). Nu kanske 25 000:- är lite pengar för dig men för personen bakom denna bok är det en dyksemester i Malaysia.

 Köpstopp

Det är en stor skillnad på Needs och Wants. Needs är något som du verkligen behöver för att överleva. Wants är något du önskar dig för att du tror du behöver det. Låt oss ta en TV som exempel. En TV är till för att förmedla information och kanske en stunds förströelse, måhända en dokumentär eller ett par timmars underhållningsvåld. Oavsett om du har en 20 tummare eller en 52 tummare är det samma program som visas. Behövs det en ”Superwroomduper LED/Hightech rock n roll blueray Porschevisningsattityd 3 x 2 m2 motherfucker Televisionas De Lyx” eller går det bra med en som enbart erbjuder bra bild och ljud.

Du bör ta dig en funderare när du gör ett köp om det verkligen är någonting som behövs eller om det går att klara sig utan den tilltänkta produkten, tjänsten eller saken. Det är få saker som det inte går att klara sig utan.

  • Går det att överleva utan den nya servisen från DUKA
  • Är det möjligt att använda den gamla täckjackan en säsong till eller är den nya Canadian Goose ett inköp på liv och död
  • Måste jag ha den nya George Foreman BBQ schabraket nu till försommaren eller hänger trotjänaren Klotgrillen med ytterligare några sommarmånader
  • Funkar det att handla en säng på Blocket eller måste jag gå och provligga en Sängens nu på en gång.

Tävla mot dig själv eller mot en vän när det gäller att köpa ingenting. Eller i alla fall bara köpa sånt som du behöver för att verkligen överleva.

Warning!