«

»

sep 16

Växla Upp

Ibland här man folk som säger ”Ja jag har läst 100 böcker om att organisera saker eller jag har läst 100 böcker om livsstils-design eller jag har läst alla Fem-böckerna av Enid Blyton”. För det första så är ju varje Enid Blyton bok likadan. Ungefär som Lyxfällan. Tror Charlie Söderberg sa att ”Vi gjorde inte 500 olika program utan 1 program 500 gånger”. Lite så är det med att läsa böcker inom ämnet Self-Help och Må Bra och Hit och Dit. Om böckerna är likadana räcker det kanske med att läsa en bok. Men att göra det lite mer noggrant och föra anteckningar och fundera vad meningen med att läsa boken är. Genren SH böcker måste rimligtvis leda någon vart.

David Allen är en guru inom effektivitet och det kan handla om Effektivitet och då är det vardagseffektivitet och att gå från A till B och få resultat. Det kan handla om tidsvinster, struktur, fokusering eller bacha betalningar, automatiserade email. rutinvinster, etc. Han är rätt bra. Sen får ju folk tycka vad de vill. En liten sak som fungerar mycket väl för egen del är att skriva en punktlista med Tre saker som ska åstakommas per dag. Sen när man har gjort dem så får man vara nöjd. Efter tre grejor går det att stänga av och ägna dig åt något annat. Med gott samvete. Samma sak med 2-minuters-regeln. Det som går att göra på ett par minuter ska göras. Oavsett om det är att diska bort en pastatallrik eller inga ett samtal.

Sen hjälper det ju föga att läsa SH böcker om man inte agerar. Det är själva grundbulgen i segmentet. Synd att de flesta missförstår det. Kanske med vilja.