«

»

sep 16

Ribbings Skärmtid

Mattias [Snyggt namn] Ribbing är minnesmästare som jag stött på någon gång i samband med Zogajs event. Vanligtivis tycker jag att det kan vara lite stela deltagare och det är klart att det är en udda grej på något sätt. Ribbing själv kanske inte heller är någon stå- up komiker men det finns det redan gott om. Vad han är bra på är att mäta saker och sätta upp regler och skapa konsekvenser. Boken ”Skärmtid” är naturligtvis en självklarhet men tål att upprepas. Vi blir mindre kreativa IQ kurvan har så sakta börjat gå baklänges – i alla fall som vi mäter den idag. Att bli bortvald av en telefon eller I-pad är ju inte roligt. Tänk på det ibland när ni själva ska ge folk lite uppmärksamhet och umgås med dem. Om luren hela tiden står på eller det piper av meddelanden så tror jag själva att den andra människan känner i stil med ”Min tid är alltså inte viktig för dig”. Så kan i alla fall jag känna. Senast jag hade telefonen på i samband med ett möte eller arrangeman var när en vän låg på sjukan och då säger man till ”Ursäkta men jag måste ha luren på på graund av ABC”.

Hoppas att vi börjar fundera lite mer över dessa saker när det faktiskt finns hyfsad dokumenterad vetenskap. Som sagt: Ribbings bok Skärmtid är rätt bra. Läs den och begrunda en smula. Och stänga av de här jävla makapärerna när det inte är helt nödvändigt. Sen finns det en skönhet i att det som kan mätas kan ändas och påverkas.