«

»

maj 29

Allt Gratis AB

”Varför ska det kosta mig något att skaffa hund” ”Hur kommer det sig att jag måste betala för påtår” ”Hur kan det vara rimligt att jag ska lägga pengar på TV-kanaler då ordet är fritt”. Tycker att man alltför ofta hör att saker och inte kosta någonting och att Gratis ska vara normen. Som liten företagare har jag ibland råkat ut för när människor slänger sig med dessa ord och då tänker jag mer på att en billig kopp kaffe inte betalar entreprenören och risktagarens blod och svett och tårar. Det fiffiga med kaffepriser är att man räkna på det.

Ungefär så här: 40 000:- i månadshyra + 100 000 i löner [inklusive avgifter] + 15 000:- i försäkringar och 15 000 i oförsedda utgifter. Då landar vi på 170 000:-. Om vi då säger att en kopp kaffe kostar 20:- så måste det krängas 8500 koppar kaffe på en månad för att täcka den kostnaden. Om haket är öppet 6½ dagar i veckan då innebär det ungefär 300 rykande java per dag. Sen är det alltid så att om du tycker att saker och ting är för dyrt som konsument så kan man alltid välja att inte köpa. Eller bara hålla käften.