«

»

God man och kvinna på bar backe

För ett par dagar sedan satt jag på Vävens FIKA. Ett ställe som måhända borde se över sin inredning och utbud av kaffebröd .Men det kan vi klaga på någon annan gång. Jag var där med en vän som agerar som amatörpolitker och som vanligt dryftade vi både bra och dåliga saker. Vi gick igenom de olika partierna och Septembers stundande utgång. Jag pratade om att jag hade varit på en guidad stadsvandring som kanske lämnade lite över att önska. Förvånandsvärt att de stora sponsorerna inte riktigt tar denna rundvandring på allvar. Men det kan vi också klaga på och komma med förbättringsförslag på.

Men det var en sak som både irriterar mig och gör mig en smula uppgiven och det handlar om Gode män och kvinnor. Jag berättade historiern om en god vän till mig och han har agerat som extra resurs och ställer upp och gör rätt för sig i form av God man. Det har han varit nu i 5 år för Umeå kommuns räkning. Åtminstone tror jag det är Umeå kommun som är huvudmannen. Hursomhelst. För det första är det ingenting man blir fet på men det kanske inte ska vara så men när han började stod det klart och tydligt ”Som god man är du värdefull och det finns mycket goda möjligheter för personlig utvecklign och fotbildning inom ditt ämne som God man”. Om man tittar på kommunens hemsida i skrivande stund finns inget sån formulering.

I Umeå skriker man efter alla dessa själar som kan hjälpa till och ställa upp. Om man nu vill ha goda krafer som agerar för bättre vardagar för andra så måste kommunen ge de verktyg som krävs. Under dessa 5 år har INGEN från kommunen ringt och frågat hur det har gått eller om det behövs hjälp med något. Nu vet jag inte hur många Gode män som Umeå har men jag skulle tippa att det tar i genomsnitt 3 minuter att ringa och säga ”Nämen Hej. Detta är från oss på kommunen som har hand om gode män och vi vill bara tacka så hjärtligt för allt hårt arbete som du lägger ner och det gör verkligen skillnad och vi är så tacksamma”. Vissa personer kan leva ett helt år på ett telefonsamtal. Sen undrar jag hur svårt det kan vara att i samma anda lägga till ”Och förresten så kör vi en träff den 15 januari för alla inom kommunen som agerar som gode män. Det vore så roligt om du har möjlighet att komma. Vi har arrangerat ett trevligt föredrag och sen har vi lite allmänt mingel där vi kan tugga kanelbulle och dricka java och bekanta oss med varandra. Och förresten så kör vi även en avrundning den 15 December då vi har bytt kaffet mot alkoholfri glögg. Då har ni också chansen att ställa frågor och träffa representanter från Hjältarnas Hus och naturligtvis är de som ni tar hand om och hjälper även hjärtligt välkomna”.

Kanske säger någon som läser detta ”Det kostar pengar” Tja 100 personer i en lokal och lite kokkaffe och lagomt goda kanelbullar borde rimligtvis inte spräcka en kommunbudget. Jag har svårt att begripa att det är så få som säger ifrån när situationer är under all kritik. Framförallt när man skriker efter gode män coh ledsagare och stödpersoner. Här borde ansvariga politker klia sig i huvudet och skämmas. Den här personen som pratar om hade ett ärende då han var tvungen att kontakta den person som stod som kontaktperson då han tog jobbet för 5 år sedan. Ett mail skickades och svar återkom ”Den här personen har lämnat sina kommunala uppdrag för 19 månader sedan”. Nog borde det vara kommunens skyldighet att meddela när en kontaktperson byts ut eller lämnar eller när någon förändring sker.

Nu när man läser politkerbloggar så är det någon som skriver om hur roligt det var att träffa Israeliska ambassadören i Gotland och en annan fundrar om han blev eller inte blev JO-anmäld. Vore på sin plats att kanske ta och titta på daglig praktiskt politik och varför inte börja med att reda ut träsket och den brutalt dålig omtanken och kommunikationen kring gode män och kvinnor.