«

»

Slut på Ekorrhjulet

Ibland tycker jag det är märkligt att vi inte pratar om saker som man kan realisera. Låt oss ta ett konkret exempel [tror jag skrivet om detta förut men då ingen lyssnar skriver jag igen i en naiv förhoppnign att någon rynkar på öronbrynen]. Först och främst: Om du tjänar mer än 200 000:- så är du redan lyckligt lottad. Då tjänar du mer än 99 % av världens befolkning. Tänk på det. Jo: Många i den krisande medelåldern säger ibland ”Fan jag vill inte gå här och slava utan jag vill inte jobba och ägna mig åt sådant som är kul”.

10 år senare säger de flesta ungefär samma sak utan att ha försökt att förändra sin levandssituation.

Jag frågade en nära bekant ”Hur mycket skulle du behhöva per månad för att göra det du vill” Svaret blev ”Jo alltså tja jag fyller ju 50 år nästa år och jag och min man fick barn som unga så de har sina egna liv nu och det bästa vi vet är att vara i skogen och fiska och plocka svamp och sen har vi en liten hobbyverksamhet med att köpa anitkviteter eller i alla fall gamla prylar som folk säger. Sen vill vi åka till Spanien ett par gånger per år men det blir ju bara billig charter. Men det räcker för oss”. Ett mycket bra och funktionellt svar. Jag fortsatte fråga lite ”Hur ser det ut med era kostnader varje månad” Hon rynkade lite på näsan och tog till orda ”Tja alltså det är ju inte så mycket. Vi har ju inga lån då vi köpte mina svärföräldrars hus och det är ju nära jobbet så det blir 3000:- för att dra runt huset och sen skruttbilen och busskort och lite mat. Kläder behöver vi ju aldrig köpa då vi redan har allting. Men vad ska jag tippa 13 000:- i månaden. Vi är ju inga stora spenderare men har inget behov av Guiccigrejor och sånt. ”Vad bra det låter – kul att ni har en meningsfull fritid och att kidsen står på egna ben och att ni har vanliga skjortor istället för dem med krokodiler på”.

”Hur mycket sparar du och din man per månad”. ”Nämen får man fråga om sådan” ”Hörru nu får du lita på mig – detta kommer likosm inte att vara förstasidenyheter på VK. Förstasidenyheterna får Anders Ågren stå för” sa jag. ”Jamen alltså vi tjänar ju ganska OK tycker vi och vi har låga omkostnader och det är ju bra att ha lite pengar på banken så vi har ju lagt undan 5 000:- per månad sedan 1999 i någon fond. och jag tror den har vuxit med 10 % per år eller nåt sånt. ”Har ni något annan fast ägendom” ”Hmmm…alltså av gammelfaster Edith arvde vi en sliten liten övernattingslägenhet i Bagarmossen. Den har hyrts ut och vi har inte gjort några pengar på den. De som bor där täcker bara hyran och jag tror den är på 28m2. ”Tjänar ni några pengar på antikvitetshandeln” ”Ehhh….nja det blir inte mycket men senaste 10 åren tror jag det varit 5500:- per månad. Vi gör inte så mycket. Vi hittar grejor som vi tror är undervärderade och sånt vi förstår oss på. Det har mest blivit porslinsfigurer av mer eller mindre kända tillverkare”.

”Om du tar och sätter på kaffekannan så tar jag fram papper och penna”.

 

  1. Fonden hade gått från 0 för 19 år sedan till att nu vara värt omkring 3 425 000:-
  2. Snittpris för Bagarmossen är i runda svängar 65 000:- så 28m2 blir i nätta svängar 1 800 000

Om vi räknar med det krassa scenariot att de säljer fonderna som förvisso gått bra och sen säljer de övernattningslyan som de inte avänder och även om de betalar 30 % skatt så blir det 3 657 500:- netto. Nu fattar jag också att alla itne sitter med massa fondpengar men det säger en del om hur en procentuellt mindre avsättning under tid blir något rätt hyfsat. Om vi sen ponerar att de köper avkastningsaktier som ger 5 % så har de en årsinkomst 182 875:- / 12 = 15 239:- i månaden. Lägg till det 5500:- för antikviterna så landar vi på 20 000:- i månaden för 75 % passiv inkomst och sen hobbyn på 25 % aktiv inkomst. Det här parat som jag snackar om tjänade 41 000:- +33 500:-.

De är redan ekonomiskt oberoende och kan sluta jobba imrogon om de så önskar.

För egen del litar jag inte på det här oranga kuvertet utan tror att det blir att sälja lilla ägenehten här i Göteborg nästa år och köpa 2 små lyor i en kuststadi Norrland och sen hyra ut dem och sen fokusera på att se till att fonderna växer och lägga undan 25 % av lönen. Då borde det lösa sig när det är dags att stiga av Ekorrhjulet. Målet är att göra det vid 50 års ålder. För er som gillar ämnet kring ekonomi och planering och så tycker jag alstret ”ETT ENKLARE LIV” av Eric Hartvig är så gudomligt bra. Läs den. Tacka mig sen.